Annaleen Louwes

Lezing Minke Douwesz - van Oorschot

Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH)
di 15 apr 20:00
Jachtweide
di 15 apr
20:00
Tickets

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH)

OVER DE LEZING

Hoe is het om je eigen in memoriam te schrijven? Minke Douwesz deed het!

Minke Douwesz  (pseudoniem van Greet Kuipers) is geboren in 1962. Ze is een Nederlandse schrijfster en psychiater. 

Haar eerste boek verscheen in 2003: Strikt (roman). In 2009 verscheen de roman Weg. Voor deze roman ontving zij de Opzij Literatuurprijs in 2009 en de Anna Bijns Prijs voor proza in 2012. Haar nieuwste roman is Het laatste voorjaar (roman), deze verscheen in 2023. Douwesz’ derde roman is klimaatroman, onderwijsroman en ontwikkelingsroman ineen. De drie verhaallijnen – de fietstocht, Ese’s groeiende onvrede met het onderwijs, en haar relatie met Martie – doorsnijden elkaar en worden telkens onderbroken door bespiegelingen over heden (klimaat, politiek, neoliberalisme – zonder dat dat woord valt) en verleden (Ese’s strenge vader, haar studietijd) en gesprekken met haar zus Dora, een kerkelijke wetenschapster. ‘Ik ben zo’n stoelviltje dat maar één keer plakt,’ zegt Ese tegen haar zus als die wil weten waarom ze geen nieuwe relatie wil.

Haar schrijfstijl, in een recensie omschreven als "nauwgezet, (hyper)realistisch, ‘volledig’", roept bij sommige critici een vergelijking op met "Het Bureau" van J.J. Voskuil en "De harde kern" van Frida Vogels.

Douwesz houdt van roeien, lezen, muziek en films. Ze woont samen met haar poes Tresi en incidenteel een bruine huismuis.